Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

FÜSTÖLŐK

A lombhullató fák fajtái , mind a gyümölcs-, mind a dísz- és erdei fákat, leggyakrabban hús és hal füstölésére használják . A füstöléshez használt fa minden fajtája más és más ízű, illatú és színű. A fa típusának megválasztása nagy jelentőséggel bír a füstölés végső hatása szempontjából. Íme az íze, illata és színe, amelyet a különböző fafajták adnak a füstölt termékeknek:

Almafa - enyhe füstöt ad, főleg baromfi füstölésére, gyümölcsös -édes ízt és sötétbarna színt kölcsönöz a húsnak.

Cseresznye - népszerű a füstölt baromfi szerelmesei körében, az almafaéhoz hasonló ízt kölcsönöz a húsnak, de íze enyhén keserű, megpirítja a húst.

 Szilva - sertéshús és kolbász füstölésére szolgál, édes utóízt kölcsönöz a termékeknek, csipetnyi gyümölccsel.

Körtefa - tökéletesen illik a baromfihoz, a körtefából füstölt termékek vöröses színt kapnak.

Szőlő - jól illik a finom húshoz, jól használható halak és baromfi füstöléséhez, sűrű füstöt ad, ami nagyon intenzív, gyümölcsös ízt kölcsönöz a húsnak.

Juhar - Nehezebb húsfajtákhoz alkalmas, elsősorban marhahús füstölésére használják, de halakkal is használható. A juharfüst aranysárga színt és édes ízt kölcsönöz a húsnak.

Dió - ezt a fát halak és baromfi füstölésére használják. Sajátos, enyhén fanyar ízt és sötétsárga színt kölcsönöz a húsnak.

Kőris - erős aromája van, ezért jól illeszkedik a vadhúshoz, aranysárga színt és viszonylag fűszeres ízt kölcsönöz a húsnak.

Akác - fa, amelyet érdemes baromfi és sertéshús füstölésére használni. Világos sárga vagy citromos színt kölcsönöz a húsnak. Az akácfával füstölt termékek íze kellemesen édes.

Bükk - elsősorban sertés és hal füstölésére ajánlott. A füstölt húsok halványsárga színt kapnak.

Tölgy - a füstölés egyik legegyetemesebb fafajtája, amelyet baromfi, hal és marhahús készítésére használnak. A vörös tölgy barna színt és enyhén földes ízt kölcsönöz a húsnak keserűséggel, de van mézes íz is. A fehér tölgy viszont kissé enyhébb ízt és sötétsárga színt kölcsönöz.

Lipa - ínyenc fa, amelyet ritkább termékek füstölésére használnak a füstházakban, például birka, kecskehús vagy tenger gyümölcsei. Füstje nagyon gyengéd, és finom virágos ízt kölcsönöz a húsnak.

 Hárs - aranysárgára színezi a húst, és édes ízt kölcsönöz neki. 

 Éger - univerzális fafajta bármilyen típusú húshoz. Számos lehetőséget kínál a hús füstölésére különböző színekben, a sárgától a barnáig.

Nyírfából kivágott nyírdarabok használhatók a kandalló meggyújtására és a hőmérséklet felmelegítésére.

Rendezés:
Az oldal tetejére
chat